Τα κάνω όλα και συμφέρω

Μια καλή μου φίλη απολύθηκε χτες. Σήμερα δεν ξέρει τι να κάνει. Το αύριο της ξημερώνει δυσοίωνο. Θα μου πεις δεν είναι η μόνη, δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία. Προφανώς. Με μεγαλύτερη ακρίβεια προβλέπεις τον θάνατό σου παρά το αν θα πάρεις Επίδομα Αδείας και Δώρο Χριστουγέννων. Ακόμα κι αν έχεις κληρονομικό χάρισμα αδυνατεί να λειτουργήσει όταν μπροστά του ορθώνονται τα τείχη της αναλγησίας και προχειρότητας με τις οποίες οι κυβερνητικοί αντιμετωπίζουν τα εργασιακά θέματα. Ακούγεται ότι η ΝεοΓαπική γραμματική θα καταργήσει το επίθετο εργασιακός/ή/ό και θα το αντικαταστήσει με το δουλικός/ή/ό για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Άλλωστε, πάνω απ’ όλα η ακρίβεια.

Η φίλη μου απολύθηκε από το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν ως εμποροϋπάλληλος –πωλήτρια- διότι δεν έκανε καλό marketing. Δηλαδή δεν έκανε καλή επιλογή εμπορευμάτων (το λεγόμενο product mix), δεν ήξερε να χειριστεί το market segmentation, είχε στήσει λανθασμένα το κανάλι διανομής, δεν χρησιμοποιούσε κατάλληλα τα αποτελέσματα των ερευνών αγοράς που διενεργούσε η επιχείρηση ούτε πίεζε ώστε να πραγματοποιηθούν ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες αγοράς, δεν γνώριζε τα 4 P: Product, Price, Place, Promotion (Προϊόν, Τιμή, Διανομή, Προώθηση).

Όταν ο επιχειρηματίας έστησε το μαγαζί του, αυτή δεν είχε επιμείνει ότι έπρεπε να έχει μεγάλη βιτρίνα, πολυτελές περιβάλλον, εργονομικά ράφια. Δεν συμμετείχε στις εκκλήσεις του εργοδότη της για συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας των στελεχών της παραγωγής για να αποφασίσουν για τα χρώματα, τα σχέδια και την ποιότητα των νέων συλλογών. Δε φρόντιζε να μάθει τον ανταγωνισμό για να αποφασίσει την τιμή των εμπορευμάτων. Δεν έστελνε τα κατάλληλα δελτία τύπου στα ειδικά έντυπα, δεν μιλούσε με δημοσιογράφους, δεν φρόντιζε να περιλαμβάνονται τα είδη σε ρεπορτάζ αγοράς και φωτογραφήσεις.

Η φίλη μου βέβαια, εργαζόταν ως πωλήτρια και όχι ως στέλεχος μάρκετινγκ. Καμιά υποχρέωση δεν είχε να κάνει ή να γνωρίζει κάτι από τα παραπάνω. Ε και; Ο εργοδότης γνώριζε κάτι από αυτά που αναφέρω; Μήπως ήξερε τι ακριβώς εννοούσε όταν της ανακοίνωνε την απόλυσή της με αυτήν την αιτιολογία; Αυτός την Ανωτάτη Μπακαλική έχει τελειώσει. Στη Μπακαλική, το Μάρκετινγκ και οι Δημόσιες Σχέσεις είναι συνυφασμένα με τις διαδικασίες της πώλησης. Στην Μπακαλική (που έχουν φοιτήσει οι περισσότεροι των Ελλήνων επιχειρηματιών) οι επιστήμες δεν διαχωρίζονται. Ο όρος εξειδίκευση δεν υπάρχει.

  Εξειδικευμένο προσωπικό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και αυτό στο Μπακαλιστάν ήταν ανέκαθεν ανεπίτρεπτο. Ανέκαθεν! Πόσω μάλλον εν καιρώ κρίσης. Τώρα που όλα επιτρέπονται, όλα σφάζονται και όλα μαχαιρώνονται οι αγγελίες εργασίας έχουν γίνει το πλέον κωμικοτραγικό ανάγνωσμα. Η φίλη μου είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσει καθώς θα ψάχνει για εργασία με την ψυχή στο στόμα, μετρώντας τα φραγκοδίφραγκά της και τις μέρες του ημερολογίου μέχρι την πληρωμή του ενοικίου της, μια που με την κάλυψη του νόμου η καταβολή αποζημίωσης είναι πλέον (άλλη) μία ωραία περιπέτεια:

«Από Όμιλο Εταιρειών ζητείται λογιστής, απόφοιτος ΑΕΙ με σοβαρή γνώση τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης για δακτυλογράφηση κειμένων. Η σοβαρή, βαθιά φωνή θεωρείται επιπλέον προσόν για το τηλεφωνικό μας κέντρο. Στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες. Δίπλωμα Γ’ κατηγορίας θα εκτιμηθεί. Απαραίτητα κάτοχος μηχανής για διανομή φυλλαδίων. Απαραίτητες οι διαπραγματευτικές ικανότητες και καλές δημόσιες σχέσεις για τη σύναψη σχέσεων με υποψήφιους πελάτες. Δυνατότητα για νυχτερινά. Στιβαρή σωματοδομή θα εκτιμηθεί ανάλογα. Γνώσεις πολεμικών τεχνών και ταό. Πέος 20 πόντων και άνω, τσουπωτός κώλος και γνώσεις pole dancing. Απαραίτητη φωτογένεια και καλό συκώτι. Οι διπλοτσούτσουνοι προτιμούνται γιατί βγάζουν καλύτερα γούστα».

Advertisements

One thought on “Τα κάνω όλα και συμφέρω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: